Skip to content

لوله و اتصالات فولادی

لوله و اتصالات فولادی از اصلی ترین عناصر در تأسیسات ساختمان، صنایع سبک و سنگین محسوب می شود. امروزه لوله فولادی شامل دو دسته لوله بدون درز و لوله درزدار، نقش مهمی در انتقال انواع سیالات (نفت، گاز، آب و…) برعهده دارد. اتصالات فولادی نیز در راستای اجرای هرچه بهتر سیستم پاپینگ و شبکه های صنعتی فوق العاده تأثیرگذارند. مزایای متعدد و تنوع در مشخصات فنی سبب شده تا دامنه کاربرد لوله و اتصالات فولادی بسیار گسترده باشد.

لوله و اتصالات فولادی چیست؟

لوله فولادی، عضوی استوانه ای شکل است که وظیفه انتقال مواد و سیالات را بر عهده دارد. جنس فولادی لوله و استحکام بالای آن باعث می شود تا دوام و اطمینان اجرای پروژه بالا رود. بدون شک مسیر هدایت سیالات مثل آب، نفت و … همواره ساده و یکنواخت نیست. از این رو اتصالات فولادی شرایط را برای متصل شدن لوله ها با سایر تجهیزات انتقالی فراهم می کنند. اتصالاتی مثل انواع شیرآلات فولادی، سه راهی، زانویی فلزی، فلنج، بوشن و … .

کاربرد لوله و اتصالات فولادی

بدون شک لوله و اتصالات فلزی فولادی از پرکاربردترین انواع تجهیزات و ابزارآلات فنی و صنعتی هستند. از کارهای تأسیساتی کوچک خانگی گرفته تا بزرگترین پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌های کشور از لوله و اتصالات فولادی استفاده می‌کنند. با این حال مهمترین کاربردهای لوله و اتصالات فلزی عبارتند از:

  • ساختمان سازی و استفاده در تأسیسات مکانیکی انواع سازه مسکونی و غیرمسکونی
  • پرکاربرد در سیستم های انتقال سیالات از قبیل نفت و گاز و یا فاضلاب
  • استفاده از لوله فولادی در واحدهای صنعتی و نیروگاه ها
  • امکان به کارگیری این تجهیزات در صنایع تولیدی مانند صنعت غذایی و داروسازی
  • ابزاری کاربردی در سیستم های پایپینگ و آبرسانی شهری و روستایی
  • استفاده از لوله و اتصالات فولادی در مشاغل تخصصی مانند آتش نشانی ها

انواع لوله فولادی

به طور کلی لوله‌های فولادی را می‌توان به دو دسته اصلی لوله فولادی درزردار و لوله بدون درز تقسیم کرد. هر یک از این نوع لوله های فولادی مزایا، معایب خاص خود را دارند. تفاوت در ساختار بدنه، حوزه کاربرد، مشخصات مکانیکی و قیمت از مهمترین تمایزات لوله درزدار و لوله بدون درز می‌باشد.

لوله فولادی درزدار

لوله های درز دار به کمک ورق های فولادی، خم کردن و جوشکاری لبه های آن ها ساخته می شوند. به دلیل همین درز و شکاف بین صفحات، به آن ها لوله درزدار گفته می شود.

این نوع لوله ها مقاومت مناسبی در برابر فشار و دمای متعارف داشته و امکان تعویض و تعمیر ساده ای دارند. سرعت اجرای بالا، تنوع در مشخصات فنی و دوام خوب از دیگر مزایای لوله فولادی درزدار است.

همان طور که اشاره شد، لوله های درزدار از جوش دادن لبه ورق های فولادی با ضخامت و ابعاد تولید می شوند. این لوله ها با توجه به نوع جوش به کار رفته در تولید به دسته بندی های زیر تقسیم می شوند:

  • لوله اسپیرال یا مارپیچ ( SAW )
  • لوله درز جوش مستقیم ( ERW )
  • لوله درز جوش ماهیچه ( EFW )

لوله فولادی بدون درز یا مانیسمان

در برخی موارد، لوله فولادی مستقیماً با سوراخ کردن شمش های فولادی مذاب و بدون ایجاد درز و جوش ساخته می شود. به این نوع لوله ها، لوله بدون درز و یا مانیسمان گفته می شود. ساختار یکپارچه و بدون شکاف مهمترین مشخصه لوله های مانیسمان است. دوام و مقاومت بالاتری از لوله درزدار داشته و به تبع آن قیمت بالاتری نیز دارند.

مقاومت لوله بدون درز در برابر موارد خورنده و سمی، به دلیل یکپارچگی در بدنه بالاست. همچنین در برابر تغییرات ناگهانی دما، فشار زیاد و رطوبت نیز استحکام خوبی دارد. طول عمر لوله های مانیسمان بالا بوده و به دلیل وجود رده های مختلف، برای کارهای سبک تا سنگین قابلیت استفاده دارد. امروزه لوله مانیسمان رده 40 و رده 20 پرکاربردترین نوع لوله های فولادی بدون درز هستند.

برای اطلاع از قیمت روز انواع لوله مانیسمان و لوله فولادی درزدار می توانید با کارشناسان آلور فولاد تماس بگیرید. مشاوران ما در آلور فولاد علاوه بر ارائه قیمت لحظه ای، آماده ارائه مشاوره تخصصی رایگان خرید لوله و اتصالات فولادی هستند.

لوله و اتصالات فولادی گالوانیزه

گالوانیزه کردن نوعی فرآیند پوششی است که در آن لایه‌ای از فلز روی (Zn) بر روی لوله یا اتصالات قرار فولادی می‌گیرد. گالوانیزاسیون باعث ایجاد مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی فلز می شود. بنابراین، لوله و اتصالات گالوانیزه کارایی بالایی در سیستم‌های مختلف به ویژه در معرض رطوبت و مواد خورنده دارد.

لوله و اتصالات گازی

یکی از مهمترین کاربردهای لوله و اتصالات فولادی، انتقال گاز رو کار و توکار است. لوله های روکار در معرض دید قرار گرفته و اصطلاحاً بر روی زمین (روی کار) اجرا می شود. لوله های توکار نیز درون زمین مدفون شده، در معرض دید نبوده و شرایط تعمیر دشوارتری دارد. انواع لوله فولادی مانیسمان و لوله api از مهمترین تجهیزات گازی به شمار می رود.

لوله و اتصالات فشار قوی

در بسیاری از موارد به ویژه صنایع مادر و مگا پروژه ها، فشار انتقال سیالات و سیستم بالاست. از این رو لازم است تا از لوله و اتصالات مقاوم در برابر فشار مانند لوله فولادی کلاس 2000، 3000 یا 6000 استفاده کرد. به لوله و اتصالاتی که قابلیت تحمل چنین فشارهای بالایی دارند، لوله و اتصالات فشار قوی گفته می‌شود.

انواع اتصالات فولادی

اتصالات فولادی را بسته به روش اتصال می توان به چهار گروه اصلی طبقه بندی کرد. اتصالات جوشی، اتصالات ساکت ولد، اتصالات فلنجی و اتصالات رزوه ای.

اتصالات جوشی

اتصالات فولادی جوشی (Butt Weld Fitting) رایج ترین نوع اتصالات فلزی هستند.

به کمک ابزار و تجهیزات جوشکاری می توان این نوع اتصالات را به لوله ها متصل کرد. تغییر جهت سیستم، تغییر اندازه لوله و انشعاب دهی از مهمترین کاربردهای اتصالات جوشی است.

اتصالات ساکت ولد

اتصالات ساکت ولد (Socket Weld Fitting) دارای تو رفتگی بوده که لوله یا دیگر اتصالات درون آن قرار می گیرند. ماندگاری و طول عمر بالا و البته اجرای نسبتاً زمان بر از ویژگی های این نوع اتصالات فولادی است.

اتصالات فلنج دار

اتصالات فلنج دار (Flanged fittings) دارای یک دیسک (صفحه) و سوراخ هستند. لوله ها درون این منافذ قرار می گیرند و به کمک واشر، آب بندی اتصالات و لوله فولادی صورت می‌پذیرد.

اتصالات رزوه ای

اتصالات رزوه ای (Threaded Fitting) دارای رزوه یا همان دندانه در سطح خود هستند. معمولاً در لوله کشی ساختمان، پروژه های صنعتی کوچک، کارخانه ها و آبرسانی کاربرد دارد.

پرکاربردترین انواع اتصالات فولادی

اتصالات فولادی را می توان آچار فرانسه تجهیزات پایپینگ و سیستم های انتقال سیالات نامید. بدون شک بدون وجود اتصالات، اجرای شبکه و سیستم های صنعتی امکان پذیر نیست. باتوجه به نیازهای گسترده در شبکه های سیالات مانند تغییر جهت، انشعاب دهی و باز و بسته کردن جریان، اتصالات فولادی انواع مختلفی دارد. در ادامه به مهمترین آن ها اشاره می کنیم.

انواع سه راهی و چهار راهی فولادی

سه راهی و چهار راهی های فولادی از پر استفاده ترین انواع اتصالات فلزی برای ایجاد جریان فرعی هستند. ایجاد انشعاب و مسیرهای مختلف برای تقسیم و انتقال جریان مهمترین وظیفه این نوع اتصالات است. سه راهی تبدیلی، سه راهی 45 درجه و سه راهی قائم از پرکاربردترین تجهیزات در این خصوص به شمار می‌رود.

انواع اتصالات زانویی

زانویی ها برای تغییر زاویه مسیر جریان لوله استفاده می شود. زانویی 45 درجه و زانویی فولادی 90 درجه دو نوع پرکاربرد و رایج در این خصوص هستند. زانویی تبدیلی که برای تغییر مسیر لوله با قطرهای مختلف کاربرد دارد، از دیگر موارد پرکاربرد می باشد.

انواع فلنج فولادی

فلنج نوعی دیسک (صفحه) فولادی اسن که با پیچ و مهره امکان اتصال قطعات را فراهم می کند. جاسازی و باز و بسته کردن آن‌ها راحت بوده و سبب محبویت استفاده از آن در پایپینگ شده است. انواع فلنج گلودار، فلنج ساکت و فلنج اسلیپون از انواع رایج فلنج فولادی به شمار می رود.

انواع بوشن

بوشن یک نوع اتصال فولادی است که برای متصل کردن لوله ها با سایزهای یکسان یا مختلف کاربرد دارد. سطح داخلی آن دارای رزوه (دندانه) است و برای اتصال لوله هایی مناسب است که خارج آن رزوه دار باشد. بوشن تبدیل، بوشن معمولی و بوشن روپیچ توپیج از انواع بونش فولادی هستند.

سایر اتصالات فولادی

درپوش ساده ترین و رایج ترین نوع اتصالات فولادی است. درپوش ها برای بستن مسیر لوله ها کاربرد دارند. برای اتصال لوله های کوچک نیز از مغزی های فولادی و مهره ماسوره استفاده می شود.

قیمت لوله و اتصالات فولادی

قیمت تجهیزات فولادی به پارامترهای متعددی بستگی دارد. برخی از این موارد مستقیماً و برخی به صورت غیرمستقیم بر قیمت لوله و اتصالات فولادی مؤثر است. از جمله:

  • قیمت جهانی فلزات به ویژه آهن
  • مشخصات فنی و سایز لوله و اتصالات فولادی
  • برند سازنده و ایرانی یا خارجی بودن تجهیزات
  • میزان عرضه و تقاضا در بازار آهن آلات
  • نوع اتصال فولادی و رده لوله
  • هزینه های جانبی نظیر انبارداری و یا ارسال

روش خرید مرکز فروش لوله و اتصالات فولادی

برای اطلاع از قیمت لحظه ای لوله و اتصالات فلزی می‌توانید به صفحه محصولات مراجعه یا با کارشناسان آلور فولاد تماس برقرار نمایید. ما در آلور فولاد نه تنها امکان آگاهی از قیمت روز لوله و اتصالات فلزی را فراهم کرده‌ایم، بلکه آماده پاسخگویی به پرسش ها و ارائه مشاوره رایگان خرید لوله و اتصالات هستیم.

خرید لوله و اتصالات فولادی با تضمین کیفیت

شرکت آلور فولاد تأمین کننده انواع لوله و اتصالات فولادی از بهترین کارخانه های ایرانی و برندهای وارداتی است. شما می توانید انواع لوله و اتصالات را در ضخامت‌ و ابعاد متنوع مشاهده و خریداری نمایید. همچنین به راحتی می توانید قیمت لوله و اتصالات فولادی را از طریق وبسایت و یا تماس تلفنی به دست آورید. برای این کار و یا ثبت سفارش خرید می توانید همین حالا با مشاوران ما ارتباط برقرار نمایید.